,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
czasie szeÅ›ciu godzin badano stÄ™\enie glukozy w jej krwi. Zauwa\, \e po trzech godzinach stÄ™\enie to osiÄ…ga wartość o wiele ni\szÄ… (linia przerywana) ni\ na krzywej reprezentujÄ…cej normalnÄ… reakcjÄ™ organizmu - mamy tu obraz tego, co dzieje siÄ™ w czasie napadu hipoglikemiczne-go. U niektórych osób napad taki pojawia siÄ™ po posiÅ‚ku zÅ‚o\onym przede wszystkim z wÄ™glowodanów, zwykle w kilka godzin po jego spo\yciu. Aby usunąć jego skutki, chorzy zazwyczaj zjadajÄ… niewielkÄ… przekÄ…skÄ™, jak cukierek lub kawaÅ‚ek pieczywa, czy na przykÅ‚ad wypijaj Ä… osÅ‚odzonÄ… kawÄ™ lub herbatÄ™. Tymczasem nale\y pamiÄ™tać, \e niedocukrzenie krwi w trzy czy cztery godziny po posiÅ‚ku nie jest zjawiskiem normalnym; bÄ™dziemy ten temat omawiać bardziej szczegółowo w rozdziale nastÄ™pnym. Powróćmy jednak do ryć. 4.4. Po zaledwie trzech miesiÄ…cach stosowania diety niskowÄ™glowodanowej pacjentka przestaÅ‚a miewać napady hipoglikemiczne. Na ryć. 4.4 krzywÄ… tolerancji glukozy u chorej, u której ograniczono ilość spo\ywanych wÄ™glowodanów, reprezentuje linia ciÄ…gÅ‚a. Odmiennie ni\ przed leczeniem, po trzech godzinach od posiÅ‚ku nie widać objawów niedocukrzenia. 60 Po ograniczeniu spo\ycia wÄ™glowodanów wydzielanie insuliny wraca do normy, a po posiÅ‚ku cukier jest usuwany z krwi stopniowo. PamiÄ™taj, \e w Stanach Zjednoczonych wiÄ™kszoÅ›ci hipoglike-mików mówi siÄ™, \e powinni jeść wiÄ™cej cukru, a nie ograniczać go. StaraliÅ›my siÄ™ dowieść, \e takie postÄ™powanie prowadzi jedynie do nasilenia problemu. Dlatego kiedy nastÄ™pnym razem lekarz powie ci, abyÅ› na napad hipoglikemiczny reagowaÅ‚ zwiÄ™kszajÄ…c ilość spo\ywanych wÄ™glowodanów, poproÅ› go, by pokazaÅ‚ ci krzywe tolerancji chorych, których wyleczono dietÄ… bogatÄ… w cukrowce. 61 Test na stÄ™\enie cukru we krwi na czczo Test na poziom cukru we krwi na czczo nale\y do najbardziej popularnych testów w trakcie badaÅ„ lekarskich. Jest on prostszy ni\ okreÅ›lanie krzywej cukrowej, poniewa\ do jego przeprowadzenia potrzeba tylko jednej próbki krwi. Nie przedstawia wprawdzie zmian w czasie i naszym zdaniem wnosi znacznie mniej informacji ni\ krzywa tolerancji glukozy, daje jednak pewien obraz procesów regulacji poziomu cukru we krwi osoby badanej. Test ten okreÅ›la stÄ™\enie cukru we krwi badanego, który nie jadÅ‚ przez pewien okreÅ›lony czas, zwykle przez noc, i jest na czczo. Osoby zdrowe majÄ… na czczo dość niski poziom glukozy (70-90). OczywiÅ›cie wielkość ta mo\e siÄ™ wahać, kiedy jednak przekracza 100, bez wÄ…tpienia oznacza to, \e coÅ› jest nie tak. Problem, z wysokim stÄ™\eniem cukru Dlaczego wysoki poziom cukru we krwi wywiera na nasz organizm tak bardzo negatywny wpÅ‚yw? Odpowiedz na to pytanie le\y w chemicznych i biochemicznych reakcjach glukozy oraz współzale\noÅ›ciach miÄ™dzy niÄ… a biaÅ‚kami i tÅ‚uszczami. BiaÅ‚ka sÄ… czÄ…steczkami uczestniczÄ…cymi w znacznej części reakcji chemicznych zwiÄ…zanych z funkcjonowaniem naszego organizmu. W grupie najwa\niejszych biaÅ‚ek wymienić nale\y enzymy. SÄ… to biaÅ‚ka, które katalizujÄ…, czyli inaczej mówiÄ…c przyspieszajÄ…, reakcje biochemiczne. Bez nich reakcje chemiczne zachodziÅ‚yby w organizmach zwierzÄ™cych (ale tak\e i w innych formach \ycia) zbyt wolno, by mogÅ‚y być przydatne do utrzymania ich przy \yciu. Jeden z podstawowych problemów zwiÄ…zanych z nadmiarem glukozy we krwi i w tkankach polega na tym, \e mo\e ona wchodzić w reakcje chemiczne z biaÅ‚kami i niszczyć te ich wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, które decydujÄ… o ich funkcjonowaniu. Reakcje z glukozÄ… -zwane reakcjami glikacji - zachodzÄ… bez udziaÅ‚u enzymów. Jedyny warunek niezbÄ™dny do ich speÅ‚nienia to wzajemne zderzenie czÄ…steczek i wystarczajÄ…ca ilość energii, by zaszÅ‚a reakcja wywoÅ‚ana tÄ… kolizjÄ…. (Mamy tu do czynienia równie\ z innymi wymaganiami, wynikajÄ…cymi z zasad chemii organicznej, które jednak do tych wyjaÅ›nieÅ„ nie wnoszÄ… nic nowego). Tu równie\, jak we wszystkich reakcjach nieenzymatycznych, im wy\sze stÄ™\enie reagentów, tym szybciej zachodzi reakcja. Ponadto same reakcje częściej zachodzÄ… przy du\ych stÄ™\eniach. Zatem wysoki poziom cukru we krwi prowokuje wiÄ™kszÄ… liczbÄ™ szkodliwych reakcji glikacji. Cukry, które dziaÅ‚ajÄ… w ten sposób, a wiÄ™c na przykÅ‚ad glukoza, nazywamy cukrami redukujÄ…cymi. MogÄ… te\ one reagować z tÅ‚uszczowcami (tÅ‚uszczami), które wchodzÄ… w skÅ‚ad bÅ‚on komórkowych. Im wy\sze stÄ™\enie cukrów redukujÄ…cych we krwi i w tkankach, tym wiÄ™ksze ryzyko, \e dojdzie do groznych w skutkach reakcji miÄ™dzy nimi i biaÅ‚kami oraz tÅ‚uszczami. W rezultacie takich destrukcyjnych przemian mo\e dojść nawet do caÅ‚kowitego zniszczenia funkcji komórkowych. Dlatego te\ utrzymywanie stÄ™\enia cukrów we krwi na stosunkowo niskim poziomie przez caÅ‚e \ycie jest niezwykle istotne dla zdrowia. Jak widać z krzywych tolerancji glukozy, które zaprezentowaliÅ›my wczeÅ›niej, w tym, \e stÄ™\enie cukru roÅ›nie po przyjÄ™ciu dawki glukozy, nie ma nic zÅ‚ego. Jednak\e porcja ta powinna zostać usuniÄ™ta z krwi w ciÄ…gu kilku godzin. Do utrzymania dobrego stanu zdrowia potrzebny jest wÅ‚aÅ›ciwy metabolizm cukrów. JeÅ›li stale podjadasz sÅ‚odycze, to poziom cukru w twojej krwi jest stale podniesiony. Do okreÅ›lenia, jak silne sÄ… reakcje glikacji w organizmie chorego na cukrzycÄ™, lekarze stosujÄ… specjalny test. W czasie tego badania mierzy siÄ™ ilość cukru zwiÄ…zanego z hemoglobinÄ…, czyli biaÅ‚kiem krwi, które rozprowadza tlen do tkanek. Im wiÄ™cej cukru, tym powa\niejsza cukrzyca. W organizmie ssaków znajduje siÄ™ wiele biaÅ‚ek z przyÅ‚Ä…czonymi do nich cukrami - biorÄ… one udziaÅ‚ w normalnym jego funkcjonowaniu. Te kompleksy biaÅ‚ko-wo-cukrowe powstajÄ… w sposób planowy, z u\yciem maszynerii komórkowej, natomiast chaotyczna reakcja biaÅ‚ek z glukozÄ… ma 63 62 przebieg niekontrolowany i nie jest organizmowi potrzebna. Reakcje glikacji sÄ… szkodliwe, poniewa\ mogÄ… upoÅ›ledzić prawidÅ‚owe dziaÅ‚anie biaÅ‚ek i enzymów. JeÅ›li tak wa\ne jest, aby przez caÅ‚e \ycie poziom cukru we krwi pozostawaÅ‚ na odpowiednio niskim poziomie, to w jaki sposób tego dokonać? Choć odpowiedz jest niezwykle prosta, wciÄ…\ jeszcze dominuje silna niechęć do przyjÄ™cia jej do wiadomoÅ›ci. JEDZ MNIEJ WGLOWODANÓW JeÅ›li badania wykazaÅ‚y u ciebie podwy\szony poziom cukru we krwi, jedz mniej wÄ™glowodanów. To a\ tak proste. Cukrzykom przepisuje siÄ™ leki na obni\enie poziomu cukru, a koncerny farmaceutyczne ponoszÄ… du\e nakÅ‚ady na ich reklamowanie. Chorym mówi siÄ™, \e powinni zacząć leczenie od zmniejszenia spo\ycia tÅ‚uszczów; o wÄ™glowodanach siÄ™ wspomina, ale zwykle nie zaleca wiÄ™kszych ograniczeÅ„. Cukrzyca typu II jest chorobÄ… wynikajÄ…cÄ… z nadmiaru wÄ™glowodanów. CzÅ‚owiek, który przez wiÄ™kszÄ… część swej ewolucji byÅ‚ myÅ›liwym i zbieraczem, nie przystosowaÅ‚ siÄ™ do spo\ywania du\ych iloÅ›ci cukrowców, dlatego te\ jedzÄ…c ich du\o, przekracza naturalne mo\liwoÅ›ci organizmu do przetwarzania cukrów. Jak to siÄ™ dzieje, \e lekarz stwierdza podwy\szony poziom cukrów we krwi i nie zaleca zmniejszenia ich spo\ycia? Jest to tyle\ niedorzeczne, co grozne. Nie daj siÄ™ omamić tym, którzy twierdzÄ…, \e zmniejszenie iloÅ›ci zjadanych wÄ™glowodanów nie wpÅ‚ywa korzystnie na stan zdrowia cukrzyka. Niemal ka\dy nadmiar prowadzi w koÅ„cu do jakichÅ› szkodliwych zmian. Po pewnym czasie ramiÄ™ miotacza baseballowego nie jest w stanie sprostać du\ym obciÄ…\eniom, dlatego te\ miotaczy zmienia siÄ™ co trzy, cztery rozgrywki. JeÅ›li namiÄ™tnie pijasz d\in, to po kilku latach twoja wÄ…troba nie mo\e ju\ metabolizo- 64 wać alkoholu. JeÅ›li palisz zbyt wiele, to w którymÅ› momencie twoje pÅ‚uca i tkanki tracÄ… zdolność usuwania toksycznych substancji odpadowych. [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ] |
Podobne
|